Boken vs Sociala medier eller Boken och sociala medier
Ryktet om bokdöden har florerat i många år men det blir aldrig riktigt så. Författande och skapande som passion får ett uppsving och sen sjunker det igen.

Jag såg en uppdatering i någon grupp jag följer på facebook igår om en person som hade problem med att koncentrera sig när hon läste, helt enkelt för att hon blev stressad av mängden text.
Det är till viss del oroväckande men också normalt och jag känner igen mig i problemet. Vi är vana vid att all info som vi får kommer i kickar - twitter 140 tecken, instagram med intressant bild och sedan text, utblandat med en bild med längre text och sedan en bild utan text, facebook med omröstningar och tagga vännen som ska bjuda dig på godis- kickar. Hur reagerar då hjärnan när man ska slappna av från dessa kickar genom att återigen titta på text men denna gång älta den, låta den bestå och sjunka in för att sedan utvecklas vidare. Hur hanterar vi dramatiska kurvor när vi är vana vid blinkningar av information? Jo, genom att tappa koncentrationen, ta upp telefonen och fortsätta vårt invanda kickbeteende istället. Det tål dock att jobbas på. Läsandet behöver tvingas in och när det gör det så hittar man tillbaka, snart slutar det rycka i scrollfingret och när man läser så tar man pauser för att tänka igenom vad som just hände i boken och inte pauser för att fundera över om man behöver fixa matlåda till imorgon eller om man kanske borde ändra överdrag på kuddarna i soffan igen.
 
Scrollandet har ett sätt att ta över våra liv. Bara nästa statusuppdatering ska jag läsa, ska bara kolla om den eller den personen har släppt ett nytt blogginlägg. Helt plötsligt är den mysiga kvällen med familjen borta och du vet inte riktigt vart den tog vägen. Den där boken man ville läsa förblir oläst i bokhyllan. Sen tar man upp den, ger sig fan på att man ska börja läsa och där kommer stressen över att missa något i flödet. Boken kan jobba bort det, boken kan ge dig ditt lugn tillbaka.

Jag märker det på mig själv och även på min omgivning. En känsla av att vilja ha mer äkthet. De sociala medierna som vi har ger oss korta kickar och det har sin charm, men det är en ytlighet som vi inte känner oss fullständigt okej i att fastna i.
 
Har det blivit boken vs sociala medier?
Nej, eller jo, många samtal jag haft den senaste tiden har varit om just detta men jag håller inte med.  Jag tycker att det finns en god ide att låta dem komplettera varandra. Låt läsandet vara din paus från sociala medier och sociala medier din paus från läsandet.
 
I senaste avsnittet av Skäringer Mannheimer (Jag hör vad du säger) så säger Mia Skäringer att instagram är bilder från dagens toppar. Bilden tas när middagen står på bordet och ljusen är tända, den togs inte fem minuter innan när ena barnet hade ett bryt av trötthet eller fem minuter efter när andra barnet lyckats hälla vattenglaset över hela bordet. Mannheimer kontrar där med att föreslå att man ska ta mer bilder på det som händer emellan och de pratar om att starta en hashtag som ska heta #mellanrummenilivet, det är ju ändå det som livet består av.
 
Här kommer kompletteringen för mig, genom att läsa en bok om kvällen så får läsaren det djup som sociala medier saknar och som sociala medier omöjligen kan få, för oavsett hur smart och djupt ditt inlägg är så ligger ett nytt budskap precis under. I väntrummet på vårdcentralen är de kickarna superbra och de är intressanta, jag vill ju till exempel inte att den här bloggen ska sluta läsas och jag hoppas att den ger er ett syfte. Låt 2018 bli året då sociala medier och bokläsande växer gemensamt.
 
Förresten, hon som skrev på facebook igår att hon hade svårt att koncentrera sig när hon läste bok hade ett tips som fungerade, hon tog nämligen ett papper och höll för texten nedanför, på det sättet tvingade hon hjärnan att inte bete sig på samma sätt som på sociala medier och skumma all information på samma gång.
 
Vad tror ni, kompletterar sociala medier och böcker varandra eller inte? Är det ytligheten i kickarna och det djupa i en roman som vi behöver för avslappning och utveckling?